Een tweedehands motor kopen, hoe dan?

Een auto kopen? Nee, dat heeft iedereen al! Jij gaat voor een motor. Als je jouw rijbewijs hebt gehaald, kan je waarschijnlijk niet wachten om op de tweewieler te stappen en over het wegdek te racen. Maar een nieuwe motor kost een behoorlijke sloot geld. Gelukkig zijn er ook prachtige tweedehands modellen te koop. In deze blog vertel ik je hoe je jouw tweedehands aankoop tot een succes maakt. Lees je mee?

Doe Onderzoek

Je kan niet op onderzoek gaan als je niet weet wat je wilt. Dan zie je straks door de bomen het bos niet meer. Kijk daarom eerst naar welk type motor het beste bij jouw rijstijl en behoeften past. Lees beoordelingen van eigenaren en kijk dan pas wat er binnen jouw wensen aan aanbod is. Zo raak je niet teleurgesteld en ook niet overweldigt en weet je waar je naar op zoek bent, hoe dat eruitziet en waar je op moet letten.

Controleer het Onderhoudsverleden

Heb je een exemplaar gevonden? Prachtig! Tijd om iets meer informatie op te vragen bij de eigenaar. Zo is het belangrijk dat deze je het volledige onderhoudsverleden van de motor kan verstrekken. Dit omvat informatie over uitgevoerde reparaties, onderhoudsbeurten en eventuele vervangen onderdelen. Een goed onderhouden motorfiets heeft meestal minder problemen en zal langer meegaan.

Kijk naar de Kilometerstand

Hoewel het aantal gereden kilometers niet altijd de enige indicator is voor de conditie van een motorfiets, kan het je wel een idee geven van de mate van slijtage. Een motor met een ongewoon hoge kilometerstand kan meer onderhoud vereisen dan een vergelijkbaar model met een lagere kilometerstand.

Fysieke Inspectie

Voer een grondige fysieke inspectie uit van de tweedehands motorfiets. Controleer op eventuele tekenen van ongelukken, roest of overmatige slijtage. Let op de staat van de banden, remmen, ketting, lagers en andere essentiële onderdelen. Als er wel het één en ander mankeert, moet dat wel meegenomen worden in de prijs. Je kan dan zelf of bij een monteur de boel laten repareren of vervangen, denk bijvoorbeeld aan de motor accu.

Even Uittesten

Vraag altijd om een proefrit voordat je de motor koopt. Tijdens de proefrit kun je de prestaties, het comfort en het algemene gevoel van de motor beoordelen. Let op ongewone geluiden, trillingen of problemen met de versnellingsbak. Een proefrit geeft je ook de kans om te controleren of alle elektronische systemen naar behoren werken.

Vraag om Garantie

Als de verkoper een garantie aanbiedt, lees dan de voorwaarden zorgvuldig door en zorg ervoor dat je begrijpt wat wel en niet gedekt is. Een garantie kan je gemoedsrust geven en je beschermen tegen onverwachte reparatiekosten.